Search
Close this search box.

EURO 2024: Overzicht Groepsfase

Groepsfase Groupstage

Na een kleine twee weken zit de groepsfase van het Europees kampioenschap 2024 er alweer op. De teams krijgen nu een aantal dagen rust, maar vliegen er vanaf zaterdag opnieuw weer in. Lees hier een kleine samenvatting van de groepsfase.

Groep A

Duitsland begon overtuigend aan hun EK met 5-1 tegen Schotland. Daarmee stonden ze meteen bovenaan in de ranking, en daar zouden ze uiteindelijk ook eindigen. Met nog een overwinning tegen Hongarije en een gelijkspel tegen Zwitserland was het duidelijk wie in deze groep de topfavoriet was. Daarnaast was het ook duidelijk dat Zwitserland tweede zou worden. Het won al op de tweede EK-dag met 1-3 van Hongarije, en kon met nog twee keer gelijkspel hun plaats verzekeren. Schotland en Hongarije behaalden uiteindelijk te weinig punten om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Zwitserland speelt zaterdag al tegen Italië, Duitsland speelt later die dag tegen Denemarken.

Groep B

Spanje bleek onverslaanbaar in deze groep, die met Italië en Kroatië aanvankelijk toch niet zo makkelijk leek. De Spanjaarden hielden zich elke wedstrijd sterk en werden groepswinnaar. Kroatië kon zich ook op de laatste speeldag niet meer kwalificeren, en moest toezien hoe Italië zich in de laatste speelseconde naar de achtste finale trapte. Voor Albanië was het, na een nederlaag tegen Italië en gelijkspel tegen Kroatië, een bijna onmogelijke opdracht om tegen Spanje hun ticket naar de volgende ronde af te dwingen.

Spanje en Italië mogen dus door naar de volgende ronde. Zaterdag speelt Italië tegen Zwitserland, Spanje speelt een dag later tegen Georgië.

Groep C

In een groep zonder al te veel verrassingen, maar wel met een minder goed resultaat van Engeland dan op voorhand verwacht, gaan Denemarken, Engeland en Slovenië door naar de volgende ronde. In totaal eindigden de wedstrijden 5 keer op gelijkspel, met maar één keer een overwinning voor Engeland tegen Servië. Die goal was er een van Jude Bellingham. Na Engeland en Denemarken mag dus ook Slovenië door, dat bij de vier beste derdes belandde.

Groepswinnaar Engeland mag zondag de strijd aangaan met Slowakije, dat won van België op de eerste speeldag. Denemarken komt al op de eerste dag in actie tegen Duitsland, en Slovenië speelt maandag tegen Portugal.

Groep D

Ook al begon Oostenrijk met een nederlaag aan het EK, toch werd het nog groepswinnaar in de groep met Frankrijk, Nederland en Polen. Na de 0-1 tegen Frankrijk kon het namelijk wel winnen van Polen en Nederland. Frankrijk, met de geblesseerde Kylian Mbappé, eindigde op de tweede plaats. Met twee keer gelijkspel na de zege tegen Oostenrijk eindigt het met net één punt minder dan de groepswinnaar. En ook Nederland had aan een zege en een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen.

Van deze drie ploegen speelt Frankrijk eerst een halve finale, tegen België op maandag 1 juli. Nederland en Oostenrijk komen een dag later aan de beurt, respectievelijk tegen Roemenië en Turkije.

Groep E

In een groep waarin elke ploeg na de groepsfase 4 punten overhoudt, is het eigenlijk jammer dat ook de laatste ploeg niet doorgaat. Op de eerste dag werd Oekraïne verslagen door Roemenië met 3-0, en dat doelpuntenverschil zou hen later parten spelen. Elk team kon één keer winnen, één keer gelijkspelen, en verloor ook een keer. Het doelpuntenverschil was dus de belangrijkste doorslaggevende factor. Met dat resultaat gaan Roemenië, België en ook Slowakije door naar de achtste finales.

Die laatste is eerst aan de beurt, op zondag 30 juni tegen het gevreesde Engeland. Een dag later mag België het opnemen tegen Frankrijk, en nog een dag later krijgt Roemenië Nederland voor zich.

Groep F

In de groepsfase kregen we toch wel een aantal verrassingen, waaronder een verrassend sterk Turkije en Georgië. Deze twee landen speelden eerst tegen elkaar, en die wedstrijd eindigde op een overwinning voor Turkije. Georgië bleef wel goed voetbal spelen, waardoor ze na een gelijkspel tegen Tsjechië zelfs konden winnen van Portugal. Die laatste was na twee wedstrijden wel al zeker van hun achtste finale. Zo werd een sterk Turkije tweede in groep F, en kon ook een stuntend Georgië zich plaatsen voor de volgende ronde.

Georgië krijgt zondag wel meteen een topfavoriet voor zich, in de vorm van Spanje. Groepswinnaar Portugal mag een dag later tegen Slovenië spelen, en Turkije sluit de achtste finales af tegen Oostenrijk.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek