Search
Close this search box.

Preview: Super WK Glasgow 2023

Afgelopen donderdag startte het Super WK in Glasgow, het grootste wielerfeest ooit. Over een periode van elf dagen worden dertien WK’s tegelijk gehouden, in en rond de Schotse grootstad.
Grote namen als Lotte Kopecky, Sanne Cant en Julie Van De Velde zullen alweer de strijd aangaan voor de wereldtitel. Ook toppers als Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen strijden om zich de beste renner ter wereld te mogen noemen.

 

Wegrit

Een straatnaam die kijkers de volgende dagen veel zullen horen: Montrose Street. Deze straat, 200 meter lang met een gemiddelde helling van 7,7% , ligt op anderhalve kilometer van de finish op George Square. Die klim zal door elke categorie minstens 5 keer getrotseerd worden.
Die verschillende categorieën zullen wel op een andere plek starten: de elite mannen vertrekken in de hoofdstad Edinburgh, terwijl de vrouwen en de beloften in Loch Lomond starten. In deze wedstrijden zal ook telkens Crow Road aangedaan worden, de langste beklimming in dit WK. De renners en rensters zullen 5,6 kilometer moeten rijden op een gemiddelde helling van 4,8%.
De junioren, zowel mannen als vrouwen, maken uitsluitend rondjes doorheen Glasgow.

 

Tijdrit

Omdat de weekends in het teken van de wegritten staan, zullen de tijdritten gehouden worden tijdens de weekdagen. Op dinsdag begint de gemengde ploegentijdrit, op het lokale circuit in Glasgow. Het WK-feestje verplaatst zich dan naar Stirling, zo’n 40 kilometer verder naar het noorden.
De finale ligt voor elke categorie aan Castle Wynd, gelegen op een slapende vulkaan, waar de renners en rensters zich dus nog aan een laatste klim moeten wagen.

De Belgische elite-deelnemers aan deze tijdritten zijn Julie De Wilde en Febe Jooris bij de vrouwen, en Remco Evenepoel en Wout van Aert bij de mannen.

 

Baanwielrennen

Een jaar voor de Olympische Spelen is winst op het WK een belangrijke stap in de tocht naar Parijs. Hopelijk krijgen we dit jaar een vervolg van vorig jaar, toen de Belgische atleten in totaal 4 medailles behaalden (waaronder 2 gouden). Met 14 Belgische wielrenners, allen topatleten, is dat geen ongegronde hoop.

Grote favoriet hier is Lotte Kopecky, die dubbelt met de wegrit. Opmerkzaam is dat Shari Bossuyt niet in de selectie staat. Zij is samen met Kopecky regerend wereldkampioene in de ploegkoers, maar werd positief getest op een dopingplas.

 

Mountainbike

Fort William is al langer bekend als dé place to be voor mountainbikers. Het Schotse Hoogland verwelkomt de beste downhillers ter wereld, die van 3 tot 5 augustus het beste van zichzelf laten zien. In deze discipline heeft België slechts 2 deelnemers, Loïc Goubin en Siel Van der Velden.

Een dag later, op 6 augustus, is er in Glentress Forest ook het WK marathon voor mountainbikers. Daar is het vooral uitkijken naar Europees kampioen Wout Alleman.

De olympische discipline cross country klinkt u misschien wel bekender. In hetzelfde Glentress Forest zullen namen als Tom Pidcock en Mathieu van der Poel het opnemen tegen gevestigde namen in de mountainbike-discipline. Bij de vrouwen kijken we met veel enthousiasme uit naar Puck Pieterse. Beide wedstrijden worden op dezelfde dag gereden.

 

BMX

Ook in het BMX zijn er wereldtitels te rapen in 3 onderdelen: racing, freestyle park en freestyle flatland (“breakdancen op de fiets”). België stuurt in de elitecategorie maar 3 deelnemers, enkel in categorie racing en bij de mannen. De beste Belgische BMX’ster Elke Vanhoof herstelt nog van enkele gebroken ruggenwervels. De wedstrijden vinden plaats op 12 en 13 augustus.

 

Verder

Een nieuwigheidje op dit WK wielrennen is het WK Gran Fondo. De beste amateurs strijden om de wereldtitel in verschillende leeftijdscategorieën. De wegritten vinden plaats op 4 augustus in Perth, de tijdritten op 7 augustus in Dundee.

Kent u Kenny Belaey? Deze Belg is viervoudig wereldkampioen trailbike, een discipline waarbij mountainbikers zo snel mogelijk een hindernissenparcours moeten afwerken. Dit jaar stuurt België slechts 2 deelnemers, allebei vrouwen: Perrine Devahive en Maurine Sintzen. De wedstrijden lopen van 9 tot 12 augustus.

Indoor Cycling of indoorwielrennen telt 2 onderdelen: cyclobal en artistiek wielrennen. Deze disciplines worden traditioneel gedomineerd door Duitstalige landen.

Ook de G-wielrenners worden niet vergeten in dit WK. België heeft een sterke selectie, met 6 deelnemers in het baanwielrennen en 14 deelnemers voor de weg.

 

De échte favorieten

De grootste uitdaging in Glasgow is het weer. Als het droog blijft, zullen de deelnemers veel beter kunnen rijden dan als het regent. Zeker in het circuit in Glasgow, waar het bochtenwerk tussen de gebouwen door veel meer gecontroleerd kan zijn op een droog wegdek.

Verder zijn de namen Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky zijn al lang geen onbekenden meer in België. Deze atleten laten keer op keer zien waarom ze aan de top staan. Het circuit in Glasgow is ook een uitnodigend beeld voor de Belgische renners, die erom bekend staan om in alle omstandigheden vooraan te staan. We kunnen dus zeker hopen op een paar Belgische medailles.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek